Comeback Europese steur maakt goede kans

130
26 nov 2024

De terugkeer van de met uitsterven bedreigde Europese steur is op termijn mogelijk. Dit constateert Niels Brevé na een uitgebreide studie aan de Wageningen Universiteit. De teamleider Kennis en Onderzoek bij Sportvisserij Nederland promoveert op 27 november op de haalbaarheid van de herintroductie van deze vissoort in de Rijn.

“De Rijn is schoner geworden, er is in Duitsland voldoende paaigebied, in de Nederlandse Rijndelta is voldoende leefgebied voor het nageslacht en de overlevingskansen op zee zijn goed. We gaan stap voor stap de goede kant op”, zegt Brevé. “Het is nog wel zaak om migratiebarrières zoals stuwen en dammen weg te nemen en te zorgen dat de steur de ruimte heeft om de schroeven van grote vrachtschepen te kunnen ontwijken.” Dat kan volgens hem door de rivier opnieuw te verbinden met nevengeulen en langsdammen aan te leggen.

Bijvangst retour

De Europese steur is een langlevende vis die pas na vijftien tot twintig jaar op zee weer de grote rivieren opzoeken om te paaien – en dan meer dan vier meter lang en 350 kilo zwaar kan zijn. In zijn proefschrift beschrijft Brevé ook de kans dat steuren in een visnet belanden. “Als beroepsvissers de steuren die ze vangen daarna weer ongeschonden terugzetten, dan voorspel ik dat deze vissen gewoon volwassen kunnen worden. Ik weet dat beroepsvissers daar graag aan meewerken, dus bijvangst van de steur is geen probleem voor de herintroductie.” 

Niels Brevé bij de uitzet van jonge steurtjes in de Biesbosch. (foto: Arthur de Bruin)

Opkweekcentrum

Brevé pleit ook voor een Nederlands opkweekcentrum voor Europese steurtjes. “Daar kunnen steurtjes uit het Franse kweekprogramma wennen aan het Rijnwater en opgroeien tot ze groot genoeg zijn om los te laten. Het uitzetten van steurtjes – zoals dat in 2023 en 2024 is gedaan met honderden gezenderde vissen van dertig centimeter – gaat de komende jaren verder worden uitgebreid. Het is de enige manier om de steur op termijn terug te krijgen en het levert tegelijkertijd kennis op over waar deze vis zich succesvol kan handhaven, aldus Brevé.


Niels Brevé aan het woord over de uitzetting van Europese steuren in de Rijn. Dit trok in augustus 2024 de aandacht van pers, lees en bekijk dat hier terug.

Bredere impact

Hoewel het promotieonderzoek van Brevé draait om de vraag wat de Europese steur in elke levensfase nodig heeft, is de impact hiervan uiteindelijk veel breder. “Door te kijken door het oog van de vis, ga je op een andere manier naar het ecosysteem en het waterbeheer kijken. In het kielzog van de steur zwemmen andere vissoorten die daar ook van gaan profiteren”, besluit Brevé. Het herintroductieprogramma is een samenwerking van Sportvisserij Nederland, ARK Rewilding Nederland, het Wereld Natuur Fonds, en krijgt steun van Franse, Duitse, en Nederlandse overheden en onderzoeksinstituten.

Meer lezen?

Wist je dat er vroeger gigantische steuren in Nederland zwommen? In de Noordzee, de Waddenzee, Zuiderzee en in de grotere rivieren was de Europese steur een algemene soort. Ze konden tot wel vijf meter lang worden en 400 kilo wegen bij een leeftijd van 100 jaar. Lees hier meer over de Europese steur.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.